Safirer

När man tänker på safirer får man ofta en bild framför sig av en klarblå ädelsten men faktiskt kan safiren ha alla färger, utom röd det den då kallas rubin. Safiren kan även vara helt färglös samt helt svarta, men det är relativt sällan man kommer över de exemplaren. De genomskinliga och klara safirerna används ibland som ett substitut för diamanter. I mycket lite skala bryts safirer som skiftar färg under olika typer av ljus.

Safirer består av mineralet korund (aluminiumoxid), precis som rubinen, men får sin varierade färgskala av små mängder av järn, titan eller krom. Beroende på mängden av dessa ämnen i relation till varandra färgas safiren allt från ljust rosa till gula nyanser utöver den vanliga blåa skalan. Då både safirer och rubiner är uppbyggda av samma material har de samma hårdhet (nio) enligt Mohs hårdhetsskala och smältpunkt (2 000 – 2 050 celcius grader) vilket gör dem till några av de hårdaste naturligt förekommande materialen. Safirernas fysikaliska egenskaper gör att de utöver smyckeindustri används i stor utsträckning till exempelvis infraröda optiska komponenter, kristallglas till ur och fönster.

Värdet på en safir beror på storlek, kvalité, slipning och framförallt färg samt var den kommer ifrån i värden. Det finns signifikanta safirgruvor i Australien, Sydostasien, Östafrika och i USA. I och med att safirerna kan variera så mycket i färg finns det specifika kriterier man går efter när värdet bestäms. Om de blå safirerna har en lätt lila eller rosa nyans anses de vara mer värdefulla samt är av godare kvalité än de som går mot det grönare hållet. En av de mest värdefulla safirerna är av typen padparadscha, vilket är en safir som går mot det orange-rosa hållet. Dessa är mycket sällsynta och bryts bland annat i Sri Lanka, Vietnam och Afrika.

Kända safirer

Likt rubiner kan safirer ha ett stjärnmönster, vilket är ett resultat av att titandioxid finns insprängd i mineralet. Detta är egentligen en defekt men det tilltalande mönstret har gjort dessa stenar omåttligt populära. Värdet på stjärnsafirer beror på bakgrundsfärgen samt hur tydligt stjärnan syns. Det får inte se ut som ett fel utan stjärnan skall vara tydlig och symmetrisk. Den två största och mest kända stjärnsafirerna är ”The black star of Queensland” som väger 733 karat och ”The star of India” som i sin tur väger 563,35 karat.