Rubiner

En rubin är en mycket värdefull ädelsten med en röd till rosa nyans. Namnet kommer från det latinska ordet för röd, ruber. Tillsammans med safirer, diamanter och smaragder är den världens mest värdefulla ädelsten. Rubinen i sig består av mineralet aluminiumoxid, också kallat korund, och färgen får den av en liten mängd krom. De blå-gröna safirerna är också korunder. Rubiner har hårdheten 9 enligt Mohs hårdhetsskala, endast diamanter är hårdare, och har en smältpunkt på över 2 000 grader Celcius.

Ring med rubin i Precis som andra ädelstenar bedöms värdet utifrån storlek, klarhet, slipning och färg. De mest värdefulla rubinerna är djupröda. Variationer i färg gör att värdet på rubinen minskar. Det finns även så kallade stjärnrubiner som har titanoxid eller hematit insprängt i stenen. När solljus eller en enkel ljuskälla slår mot rubinen kan man se stjärnlika formationer som bryter ljus på ett mycket specifikt sätt vilket är en följd av förekomsten av dessa ämnen.

Rubinfyndigheter finns på många platser i världen som Afrika, Grönland, Asien och Australien med tyngdpunkt i Thailand, Madagaskar och Sri Lanka. Man har även påträffat den vackra ädelstenen i USA, men detta är inte vanligt. Tillsammans med rubiner kan man finna spineller som är en annan typ av mineral som har röd-rosa lyster men har inte riktigt samma värde som de äkta rubinerna. För att vara säker på att du får en rubin och inte en spinell när du köper ett smycke så be om ett äkthetsintyg av din handlare.

Specialister hävdar att det inte finns någon rubin utan defekter. Dessa defekter används ofta för att se skillnaden på äkta rubiner och mycket skickligt tillverkade kopior som säljs världen över. Stenar som inte har rätt nyans eller har defekter, såsom sprickor och luftbubblor, kan värmebehandlas och fyllas med glas innan de slipas för att få fram en mer tilltalande färg. Få rubiner som säljs idag är äkta, obehandlade rubiner, så vill du vara säker på att få tag i kvalité bör du vara påläst och köpa dina stenar hos en auktoriserad försäljare. De värmebehandlade rubinerna har inte i närheten samma värde som de som är av god kvalité redan vid brytningen.

Världens största rubin (2475 karat) finns i Indien och heter Rajaratnarubinen. Stenen ägs av G. Vidyaraj, precis som den största dubbelstjärnerubinen på 1370 karat.