Kända diamanter

De flesta diamanter är inte större än gruskorn. Trots den ringa storleken är de värda flera tusen kronor förutsatt att de har rätt färg, renhet och är slipade på ett korrekt sätt. Även diamanter på mindre är en karat smyckar många smycken och får dem att glittra som stjärnor. Ett fåtal gånger har dock riktigt stora exemplar hittats ute i naturen och dessa har blivit kända världen över. Tre av de mest kända stenarna är Hope-diamanten, Koh-I-noor och Cullinandiamanten.

Cullinandiamanten

Cullinandiamanten bröts i Sydafrika 1905 av en man vid namn Frederick Wells. Frederick arbetade då för ett av världens största diamantbrytningsföretag, Premier Diamond Mining Company, som ägdes av Sir Thomas Cullinan som också gav namn till diamanten. Med sina 3106,75 karat (621,35 g) var stenen den största slipbara diamanten man hade sett. För att göra diamanten användbar delade man in den i 11 olika stora delar. Den största delen fick namnet ”Great star of Africa”, väger 106,04 g och ingår idag bland de brittiska kronjuvelerna och pryder där toppen av den kungliga spiran. Även den näst största diamanten, ”Lesser star of Africa”, på hela 63,48 g är en del av kronjuvelerna som förvaras i Towern i London och visas årligen för tusentals turister.

Hope diamanten

Bob hope diamantenEn av de mest kända diamanterna som idag tillhör de franska kronjuvelerna är Hope-diamanten. Den blå diamanten blev först känd i mitten av 1600-talet då den bröts i Indien och stals eller köptes strax efter av handelsmannen Jean-Babtiste Tavernier. Stenen har tillhört det franska kungadömet sedan den såldes till Ludwig XIV och slipades då om till en briljant 1672 på 69,3 karat. Många tror att stenen är förbannad då det sägs att den som bär stenen kommer att möta ett tragiskt öde. Historierna har dock visat sig bara vara just historier och myter då verken årtal eller platser stämmer.

Koh-I-Noor diamanten

Koh-I-Noor är en indisk diamant som en gång prytt en vägg i det kända templet Taj Mahal. Sedan mitten av 1800-talet tillhör den engelska kungafamiljen och pryder där en tiara tillsammans med 2 000 andra mindre diamanter. När diamanten kom till England vägde den 186 karat och efter den slipats om vägde den lite mer än 108 karat. Koh-I-Noor är från 1500-talet men sägs vara över 5000 år gammal. I en av de tidigaste dokumentationerna om stenen ansågs den vara värd mer än halva världsproduktionens kostnader under en dag.