Hur diamanter uppstår och även kan försvinna

Diamanter används främst som ädelstenar i smycken men kan också  användas inom industrin och för verktyg, då diamantens hårdhet gör att det enkelt går att kapa exempelvis betong. Det finns två typer av diamanter, dels äkta diamanter som skapas naturligt i jorden och dels syntetiska diamanter, som främst används inom industrin. Även om det idag går att skapa diamanter som för blotta ögat är en exakt avbild av äkta diamanter så  är det endast äkta diamanter som har ett högt värde och som används som juveler.

Så här skapas diamanter

diamant på svart sandDiamanter bildas cirka 150-200 kilometer ned från jordytan. Diamanter består av kol som pressas samman under högt tryck genom en metasomatisk process i bergarterna eklogit eller peridotit. De perfekta diamanterna består av endast rent kol och är ofärgade medan andra diamanter innehåller en del föroreningar som ger diamanterna en viss färgning. Diamanter kan ligga långt ned under jordytan i flera miljarder år innan de senare förs upp mot jordytan genom vulkaniska magmor.

Två tredjedelar av alla diamanter som hittas idag kommer från gruvor i Afrika. Efter att diamanterna har slipats så säljs de som juveler. En diamant på 1 karat väger 0,2 gram. Världens idag dyraste diamant är en diamant på 1 109 karat och som såldes på en aktion år 2013 för dryg en halv miljard kronor. Diamanten har fått namnet Pink Star, vilket kommer sig av diamantens rosa färgskiftningar.

Det finns också diamanter som skapas på syntetisk väg men dessa diamanter används främst inom industri och bygg, där de läggs som yta på borrar och slipskivor.

Så här försvinner diamanter

Även om diamanter är ett av de hårdaste ämnena på jorden så har den en svaghet. Den tål inte hög värme. De allra flesta ädelstenar är eldfasta dock inte diamanter. När en diamant värms upp till 700 grader Celsius (här kan du omvandla Fahrenheit till Celsius) så attackerar syret i luften diamanten som då omvandlas till koldioxid. Detta gör att diamanten sakta försvinner. Det är inte ovanligt att diamanter kan försvinna helt efter en eldsvåda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *